A Te SEO-d legális? A keresőoptimalizálás sötét oldala

2020-09-03


Keresőoptimalizálás. Néhány éve vagyonokat lehetett keresni vele, sokáig halottnak hitték, aztán az e-kereskedelem megint kiélezte a versenyt. SEO alatt azokat a tevékenységeket értjük, amelyek azt célozzák, hogy az oldalunk előre kerüljön az internetes keresőben. Ma már nagyon sok módszer létezik, amivel befolyásolni lehet a találati listát. Sajnos azonban az ipar felfedezte az illegális vagy kockázatos megoldásokat is. Lássuk, hogyan lehet nyakon csípni a kóklereket és leleplezni a csalókat!

Miért halott és miért nem halott mégsem?

Egy weboldal csak akkor működik, ha forgalom van rajta. Nem elég tehát feltenni a tartalmat a netre, gondoskodni kell arról is, hogy az eljusson valamilyen módon a felhasználóhoz. Az internet hőskorában ez nem volt egyszerű dolog. A 2000-es évek elején például még léteztek “internetes telefonkönyvek”,  ahol a különböző cégek, vállalkozások, intézmények weblapcímeit sorolták fel. 

Ahogyan az internet terjedt, a felhasználó szokások is változtak. Ahogyan egyre több és több felhasználónak lett otthoni internetelérése és egyre több cégnek weboldala, érdemes lett az interneten keresni azt, amire szükségünk volt. Ha például valaki kőművest keres Debrecenben, ma is elég beírni a “kőműves Debrecen” kulcsszavakat valamelyik keresőmotorba (napjainkban például Google vagy DuckDuckGo, mely utóbbi fontosnak tartja a felhasználók személyes adatainak a védelmét),és az ember már válogathat is a kínálatból. 

Ma már szinte minden esetben a Google számára optimalizálják az oldalakat

Kezdetben a keresőmotorok nem túl sok szempont alapján rangsorolták a tartalmakat. Leginkább csak azt nézték, előfordul-e a weboldal szövegében az adott kulcsszó, és ha igen, hányszor. Mivel ezzel a weboldalkészítők hamar elkezdtek visszaélni (például minden kontextus nélkül “teleszórták” a lapot az adott keresőszóval), a szabályok is változtak. Ma már a keresőmotorok számos szempontot értékelnek, a hangsúlyok, módszerek, ajánlások pedig folyamatosan tolódnak, cserélődnek. 

Korában sokáig elég volt, ha valaki “erővel” a keresőlista elején tartotta a honlapot. A folyamatos keresőoptimalizálással viszonylag biztos helyet lehetett nyerni a piacon. Ennek viszont az lett az eredménye, hogy a listák egy idő után megszilárdultak: a nagyobb cégek, mulitnacionális vállalkozások oldalavail a “kicsik” nem feltétlenül tudtak versenyezni. 

A hirdetések mellett más utakat kellett keresni az internetes marketingben. A közösségi oldalak felfutásával pedig a SEO jelentősége valóban sokat csökkent. Jó Facebook kommunikációval gyakran sokkal olcsóbban és hatékonyabban lehetett dolgozni, mint a telített piacot nyüstölő optimalizálással. 

A szokások természetesen ismét változtak: a social media oldalak ma már egészen másképpen működnek, mint pár évvel ezelőtt. Lényegesen több a kereskedő a piacon, finomodtak a hirdetési stratégiák, változtak a tartalomfogyasztás módjai. Emiatt sok cégnek újra létfontosságú lett az optimalizálás - egyszerűen csak másképpen, finomabban, adatvezéreltebben, mint a SEO hőskorában. 

A legális SEO-módszerek

A keresőoptimalizálás azt jelenti, hogy az oldalt igyekszünk minél kívánatosabbá tenni a keresőmotorok botjai számára. Ehhez - a teljesség igénye nélkül - a következőkre van szükség:

  • Egyedi, jól strukturált tartalomra. Megfelelő kulcsszóaránnyal, szépen elhelyezve az oldalon. 

  • Jó belső linkstruktúrára. Logikus navigációra az összetartozó tartalmak között. 

  • Tiszta, szabályos kódra.

  • Gyors betöltési sebességre.

  • Értékes viszontlinkekre

  • Jó látogatószámra és alacsony visszafordulási arányra

  • Mobilbarát tartalomra


A tisztán dolgozó keresőoptimalizáló cégek általában weboldal auditot végeznek. Felmérik, van-e duplikált tartalom az oldalon, frissítik, javítják a kódolást, optimalizálják a képméreteket a gyorsabb betöltés érdekében, tartalmi stratégiát készítenek. Azaz mindent megtesznek azért, hogy technikailag felkészítsék az oldalt a keresésre. 

A weboldal látogatottságának javításához nem csak tartalmi, hanem technikai feltételek is kellenek

Vannak, akik ennél is többet tesznek az ügyfélért: hivatkozásokat irányítanak az oldalára, például cikkeket helyeznek el különböző internetes magazinokban és úgy alakítják a cég közösségi média profiljait, hogy azok sok hivatkozást, magas látogatószámot generáljanak. Megfelelő fizetős hirdetési stratégiával szintén lehet segíteni az oldal előmenetelét. A jól végzett munkának pedig általában nem marad el a jutalma sem. 

A szürke zóna

A megfelelő keresőoptimalizálás általában lassú, nagy szakértelmet igénylő folyamat - emiatt költséges, ráadásul a honlap tulajdonosának részéről is komoly energiabefektetést igényel. Márpedig a mai világban senki nem szeret várni. Az azonnali, nagy eredményekre való törekvés miatt sok SEO vállalkozó különböző trükkökhöz folyamodik.

Ezeknek a trükköknek egy része legális, legfeljebb kockázatos az optimalizálást kérő cégre nézve, vagy tisztességtelen a piaci szereplőkkel szemben. Íme néhány trükk a SEO szürke zónájából! “Farmolás” - cikket bárhová, bármiről

A “farmoló” cégek a Google algoritmusának azt a szempontját aknázzák ki, hogy a keresőóriás figyelembe veszi, hány hivatkozás mutat az adott oldalra. Hogy minél több hivatkozást tudjanak biztosítani az ügyfeleiknek, ezért rengeteg weboldalt tartanak fent, ahová aztán olcsón készítettnek keresőoptimalizált tartalmat, mely majd az optimalizálást kérő cég weblapjára hivatkozik.

Gyakori, hogy a farmolós cégek csődbe ment vállalkozások, vagy munkájukat megunó, de korábban viszonylag sikeres bloggerek régi oldalait vásárolják fel, hiszen ezek már eleve jó helyen szerepelnek a találati listában. 3-4 hónap alatt ezzel a módszerrel akár 150-200 viszonylag értékes linket is tudnak biztosítani az ügyfeleiknek - ez legtöbbször tényleg drámaian javít a helyezésen. 

Egy-egy ilyen weboldal farm tulajdonosával szerződni azonban kockázatos. Ekkora honlapbázist csak akkor éri meg fenntartani, ha sok ügyfelet kiszolgál. Ehhez rengeteg tartalomra van szükség, így a cégek általában nem hivatásos szövegírókkal, hanem jobb tollú egyetemistákkal, amatőrökkel dolgoztatnak. A cikkek ritkán mennek át komolyabb tartalmi ellenőrzésen. Könnyen lehet tehát, hogy bár az oldalunk jó helyen van a keresőben, rengeteg megbízhatatlan, téves cikkben is találkozni az üzletünk nevével. 

A másik veszélyes pont, hogy az oldalak az optimalizálást végző cég kezében vannak. Ha a cég megszűnik, vagy egy vitás kérdés miatt lekapcsolja a hivatkozást hordozó tartalmakat, az összes így szerzett viszontlinkünket elveszíthetjük.  PR-cikk cunami Ezek a cégek sokszor kétfelé is szerződnek. Az egyik oldalon keresőoptimalizálást kínálnak, a másik oldalon viszont izgalmas tartalmat olyan oldalaknak, akiknek nagy átkattintásokat hozó cikkekre van szükségük. Ezek az oldalak többnyire hirdetésekből élnek, így kulcsfontosságú számukra, hogy mindig friss és érdekes témákat vonultassanak fel a magas látogatottság érdekében. Emiatt azonban általában népszerűek és előkelő helyen vannak a keresőben is. 

Arról, hogy egy cég ilyen módszerrel szeretne előrébb jutni a keresőben, általában a különböző clicikbait címek árulkodnak: “10 dolog, amit nem tudtál az akciós csemperagasztóról - a hetediknél az én állam is leesett” vagy “A polikarbonát előtető 10 érdekes titka”. 

Érdemes végiggondolni, van-e szükségünk irreleváns tartalomra az oldalunkon

Ez a módszer egy kicsit talán biztonságosabb, mint a weboldal farmos megoldás, hiszen a weblapok nem a cég tulajdonában vannak, így nem tudja lekapcsolni azokat. Még mindig nem biztos azonban, hogy a cég hírnevének jót tesz, ha a valamilyen, nem túl szakmai tartalom kapcsolódik a nevéhez. 

Körbe SEO-zás

Ezt a módszert általában azok a cégek szokták alkalmazni, akik nem csak keresőoptimalizálással, de tartalomszolgáltatással és olcsó weblapok készítésével is foglalkoznak. Egyszerűen annyi történik, ha az ügyfeleik tartalmait a hozzájuk tartozó más ügyfelek oldalain is megosztják, vagyis az általuk kezelt weblapok körkörösen egymásra hivatkoznak. 

Ez a megoldás viszonylag hatékony, bár általában a hivatkozások nem a legértékesebbek. Hátrány, hogy a saját weboldalunkra is be kell fogadni idegen tartalmat, illetve könnyen a konkurencia oldalán vagy nem kívánt környezetben találhatjuk meg a rólunk szóló cikkeket. 

Az abszolút no-go zóna

A fenti módszerek legfeljebb megkérdőjelezhetők, de teljesen ártatlanok. Ha valaki betartja a szabályokat és nem túl mohó, vagyis nem növeli túlságosan gyorsan a hivatkozások számát és viszonylag jó minőségű tartalommal dolgozik, abból ritkán származik nagyobb kellemetlenség. Van azonban néhány cég, akik megtévesztő, kockázatos, tisztességtelen módszereket alkalmaznak.

Ezeket a vállalkozásokat jobb messzire elkerülni, a tevékenységük eredménye ugyanis bírság is lehet. Az egyik legnagyobb kockázat, hogy a keresőmotor felismeri a csalást és egyszerűen letiltja az oldalt a találatok közül.  Robot látogatók

Sok cég valamilyen tiltott módszerrel igyekszik magas látogatószámot generálni az oldalon. Erre többféle technika is létezik. Vannak, akik indiai vagy afrikai csapatokat bérelnek fel, akik fillérekért termelnek lájkokat, megosztásokat, kommenteket vagy akár látogatásokat. Az emberek sokszor egyenként 3-4 álprofillal is dolgoznak és válogatott tevékenységeket képesek szimulálni az adott oldalon. 

Vannak, akik robotokkal végeztetik a munkát - valamilyen szoftver segítségével keltik azt a látszatot, hogy az oldalt többször megnyitották, olvasták. 

Léteznek olyan közösségi oldalak is, ahol az látogatásokat, lájkokat, megtekintéseket lehet cserélni. Aki például megnéz 10 videót a YouTube-on, cserébe a saját tartalmára is kérhet ugyanennyi megtekintést a világ bármely pontjáról. 

Rejtett hivatkozás

Ma ezt a módszert már szigorúan szűrik és büntetik, de régen nagyon népszerű volt az úgynevezett black hat SEO-t folytatók körben. Az optimalizálást végző cég vagy személy fejlesztett valamilyen mini webes alkalmazást - például látogatószám-mérő eszközt, valutaváltó widgetet, időjárásjelző tablót. Ezt az apróságot bárki telepíthette a weboldalára, a kódba azonban bele volt ágyazva egy, az ügyfele oldalára mutató, láthatatlan hivatkozás. Az alkalmazás használói tehát tudtukon kívül valakinek az oldalát “SEO-zták”.  Spammelés

Ez a SEO csalások egyik legaljasabbika. Az “optimalizálást” végző cég valamilyen illegális módszerrel (az oldal feltörésével, komment spamként, előbb-utóbb moderálásra kerülő tartalomként) helyez el hivatkozásokat az optimalizálandó weblapra. Ezek a hivatkozások többnyire nagy forgalmú oldalakról érkeznek. Ha a technika elég kifinomult, viszonylag hamar a keresőmezők élvonalába röpítik az oldalt.

Csakhogy ezeket a tartalmakat a weboldalak tulajdonosai egy idő után észlelik és törlik. A hirtelen jött siker után az oldal helyezése általában jelentősen visszaesik, esetleg a kereső ki is tiltja az adott lapot. Az ilyen csalást arról lehet felismerni, hogy a cég gyorsan és nagy eredményeket ígér és sokszor kér előleget, majd nagyon gyorsan tartja a markát a sikerdíjért. Ezek a cégek nem hosszútávú kapcsolatra törekszenek, egy-két hónap alatt ígérnek csodát.

Mire figyeljünk, ha kiszervezzük a keresőoptimalizálást?

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a jó SEO-hoz idő kell. Például a Google eleve “gyanakodni” kezd, ha egy oldal hivatkozás-listája túl gyorsan bővül, emiatt pedig tilthatja a weboldalt. A jó tartalomstratégia megtalálásához is legalább 3-4 hét, de inkább több idő szükséges. Egy megbízható keresőoptimalizáló cég tehát hosszútávú együttműködést kínál - legfeljebb nagyon óvatosan ígér gyors vagy “instant” eredményeket.

Az igazán jól működő vállalkozások biztosan weboldal audittal indítanak, tartalmi és strukturális módosításokat is javasolnak, ha szükséges. Jó jel, ha a szakember tud kulcsszó javaslatokat tenni és meg is tudja indokolni, miért alkalmazná azokat. Aki túl magabiztosan, látatlanban, a konkurencia felmérése nélkül vállalja el a kulcsszavakat, az vagy nem fog tudni látványos eredményt elérni, vagy valamilyen nem tisztességes módszert használ.

Bár már csak kevés esetben lehet kizárólag a keresésből származó forgalomra építeni, a SEO korántsem halott. Kiegyensúlyozott tartalmi stratégiával és átgondolt kulcsszavak használatával még mindig kiváló eredményeket lehet elérni. Bár nem célszerű csak a keresőre építeni a stratégiát, a jó helyezés továbbra is rengeteget segít az értékesítésben és a tartalom népszerűsítésében.