Hogyan válasszunk tárhelyszolgáltatót?

2020-08-27


Aki honlapot szeretne, annak elsősorban tárhelyre és domain névre van szüksége. Domain foglalási lehetőséget rengeteg szolgáltató kínál és az árak is nagyjából megegyeznek. A tárhelyek piacán viszont hatalmas a verseny és nagyon nagy a szórás. Érdemes olcsó tárhelyet venni? Milyen az ideális szolgáltató? Lássuk, hogyan lehet megtalálni az igazit!

Webtárhely? Dedikált szerver? Mire van szükségem?

Ha egy egyszerű bemutatkozó weboldal elindítása a cél, általában elég egy stabil hosting szolgáltatást választani. Ilyenkor nem egy saját szervert bérelünk, hanem csak egy fiókot. Ez költséghatékony megoldás, és akár 10.000-es napi látogatószámig is egész jól boldogulhatunk vele. 

Egy egyszerű HTML alapú oldalnál nincs szükség nagyobb tárhelyre

Dedikált szerverre inkább a nagyobb forgalmú webshopoknak van szüksége. Ezek az oldalak eleve hatalmas méretűek, ráadásul egy-egy akció során drasztikusan megugorhat a látogatottság. A shared hosting vagyis a megosztott szolgáltatás esetében könnyen lehet, hogy az ilyen alkalmakkor tilt a szerver - hiszen a fiókban található többi felhasználónak is szüksége van adatforgalomra. 

Fontos, hogy hacsak nem rendelkezünk mélyebb informatikai ismeretekkel, érdemes webtárhelyet és nem webszervert bérelni. Előbbit kifejezetten weboldalak tárolására alakították ki, utóbbit konfigurálni kell, mielőtt dolgozni kezdünk. 

Mik a minimum követelmények?

Minden azon múlik, mekkora és milyen rendszerű weboldalt szeretnénk. Soka csak egy minimalista HTML-oldalt építenek, néhány képpel, bemutatkozással, esetleg életrajzzal. Ezeknek az oldalaknak nagyon kicsi az igénye. Ha csak az életrajzunkat vagy a cég alap adatait töltenénk fel, sok szolgáltatónál ezt akár ingyenesen is megtehetjük - sokan biztosítanak például a domain név mellé ingyen tárhelykapacitást is. 

Ha ennél nagyobban gondolkozunk, például WordPress alapú vagy egyéb keretrendszerre épülő weboldalt szeretnénk, már jó, ha 10GB tárhelykapacitás körül keresgélünk. Ez biztosítja, hogy akár a levelezést, adattárolást is biztonságosan meg tudjuk oldani. A tartalomkezelő rendszereknek is megvan a maguk tárhelyigénye. Ezt foglaláskor érdemes figyelembe venni. 

A HDD tárhelyek ma már nem tudnak versenyképes betöltési sebességet kínálni

Ma már érdemes legalább SSD tárhelyet választani. Ez a lehetőség gyorsabb betöltési sebességet garantál és ma már szinte minden komolyabb weboldalt ezzel a technikával szolgálnak ki. A betöltési sebesség a keresőoptimalizálás esetében is fontos szempont, webáruházaknál pedig kritikus: itt sokszor egy-egy másodpercen múlik, hajlandó-e a vásárló kivárni, hogy egy kosároldal sokadik képernyője betöltsön.

Mit érdemes figyelembe venni?

Érdemes megnézni, az adott szolgáltató milyen elérést, kezelőfelületet biztosít az adott tárhelyhez, mennyire lesz nehéz dolgunk, ha szoftvert, például CMS-t, azaz tartalomkezelő rendszert (mint a WordPress) is szeretnénk telepíteni. Sok szolgáltatónál előre kérhetjük a valamilyen tartalomkezelő vagy egyéb szoftverek telepítését. Elterjedt megoldás még a cPanel kezelőfelület alkalmazása is, amely vizuális segítség a tárhely kezeléséhez, programozási ismeretek nélkül is boldogulni lehet vele. Léteznek egyedi megoldások is - hasznos tájékozódni arról, melyik szolgáltató mit választott ezek közül. 

Érdemes megnézni azt is, milyen plusz lehetőségeket kínálnak a tárhelyhez. Hány e-mail címet lehet létrehozni, illetve van-e lehetőség e-mailt küldeni a tárhelyről? Az ingyen alap SSL tanúsítvány szintén jól jöhet - ezt a legtöbb szolgáltató már magától is nyújtja a tárhelye mellé. 

Mennyire megbízható a szolgáltató?

A legtöbb szolgáltatóról egy egyszerű kereséssel meg lehet állapítani, milyen helye van a piacon, mik a korábbi vélemények az adott cégről. Az igazán megbízható szolgáltatók nyilvánosan is közzéteszik, ha valamilyen hiba történt a rendszerükben, sőt, vannak, akiknek az oldalán követni lehet a szerverek rendelkezésre állását is. 

Ha kezdőként vágunk bele a weboldalkészítésbe, hasznos, ha olyan céget választunk, ahol 24 órás ügyfélszolgálat működik. Érdemes rákérdezni arra, vajon ez a 24 óra azt jelenti-e, hogy munka után csak a szervertermi kollégákkal beszélhetünk, esetleg azt, hogy mindig kompetens informatikus áll a rendelkezésünkre. 

A megbízható szolgáltató akár a honlapján is folyamatosan közzéteszi a szerverei állapotát

Érdemes állandóan elérhető, személyes ügyfélszolgálatot biztosító szolgáltatót választani. Ha valamilyen kritikus hiba történik, azonnal segítséget tudunk kérni, ez pedig egy nagy könnyebbség lehet, ha például egy éjszakai árváltásnál omlik össze a webáruház.

Fő a biztonság!

Kezdőként valószínűleg nem fogjuk tudni a tárhelyünket biztonsági funkciókkal ellátni. Érdemes megnézni azt, hogy mi az, amit ezekből a szolgáltatók már eleve biztosítanak. Kérdezzünk rá, van-e spamszűrő a levelezéshez, illetve győződjünk meg róla, mikor és milyen biztonsági mentések készülnek, készülhetnek az oldalon. Jó, ha a tárhelyszolgáltató is őriz néhány mentést, hiszen katasztrófa esetén így könnyebb az oldalt helyreállítani. 

Sok szolgáltató alkalmaz plusz biztonsági intézkedéseket, például olyan védelmi rendszert, amelyek javítják a nagyobb CMS-rendszerek leggyakoribb biztonsági hibáit; így kisebb az esély arra, hogy baj érje az oldalunkat. Az egyszerűbb támadásoktól, játékos kedvű hekkerkedésektől ezzel sok esetben megmenekülhetünk.

Árazás - mik a trükkök?

Árazás tekintetében a magyar piacon nincsenek nagy eltérések. Az azonos színvonalú szolgáltatásokat általában nagyon hasonló áron kapjuk. A probléma az, hogy a szolgáltatók az első évre gyakran nagyon kedvező árakat ajánlanak. Ilyenkor érdemes megnézni, mennyi a megújítás költsége. Lehet, hogy az első évben kedvezőnek tűnő ajánlat a második évre már nem is annyira jutányos. 

Érdemes átnézni azt is, milyen korlátozásokat vezet be a szolgáltató és mi az, ami ebből minket rosszul érint. Sok helyen limitálják például az egy nap/egy órában elküldhető e-mailek számát, tehát külön kell fizetnünk a kapacitás bővítéséért, esetleg a hírlevél szolgáltatásért. Van, ahol FTP felhasználóból nem hozhatunk létre többet, így a bonyolult informatikai feladatokkal kellemetlen lehet foglalkozni. Máshol csak egy domain név tartozhat a tárhelyhez - így a például egy egyszerű landing page-et, vagy ideiglenes oldalt szeretnénk, annak külön kell tárhelyet választani. 

Magyar vagy külföldi?

Ha magyar piacra dolgozunk, bátran választhatunk magyar szolgáltatót. A külföldi cégek ugyanis ritkán tudják túlszárnyalni a megbízhatóbb, itthoni hosting vállalkozásokat. A külföldi szolgáltatók esetében az előnyt sokszor az jelenti, hogy sok filléres, havidíjas hosting lehetőséget kínálnak. Itthon ez a konstrukció még nem annyira elterjedt, viszont nagyon kedvező lehet, ha csak néhány hétig van szükségünk egy weboldalra - például mert esküvőt szervezünk. 

Ma már nem könnyű a “legjobb” céget kiválasztani, hiszen a magyar piac nagyjai általában kiválóan teljesítenek. Magas szintű technológiával, gyors betöltési sebességgel, segítőkész supporttal várják azokat, akik honlapot, webáruházat üzemeltetnének. Néhány fontosabb szempont mérlegelésével könnyű ideális szolgáltatót találni. Ha a hosszútávú együttműködés is meg tud valósulni, az mindkét fél számára zökkenőmentes munkavégzést tesz lehetővé.