Cyber Security By Heart: így tervezetük meg a Zero IT Lab brandet

2020-06-11


#Cyber Security By Heart:  így tervezetük meg a Zero IT Lab brandet.

Cyber Security By Heart: így tervezetük meg a Zero IT Lab brandet.

Ha röviden akarjuk összefoglalni, akkor a Zero IT Lab egy csapat hacker, akik művészi szinten művelik a cyber biztonságot. Mára ez a téma kultiválódott és már azokat is érinti, akik soha nem hallottak róla, viszont megadtak magukról bármilyen személyes adatot online. Nem véletlen tehát, hogy média is előszeretettel cikkezik olyan hírekről, melyek arról szólnak, hogy különböző tech óriásoktól és népszerű alkalmazásoktól több millió adatot loptak. A veszély ugyanis valós és sosem lehet tudni, hogy éppen melyikünk lesz az, akit rosszindulatú támadás ér a digitális térben, ezért mindenkinek fel kell rá készülnie, hogy megelőzze a bajt.

Miért volt szükségünk brandingre?

A Zero azt vallja, hogy az IT biztonság mindenkinek jár. Épp ezért eltökélt szándékuk, hogy tudásukkal elősegítsék egy biztonságosabb digitális világ felépítését. Ez pedig csak akkor működik, ha az internet népének kritikus tömege kezd el tudatosan az IT biztonság szemléletével gondolkodni. Ezért hát muszáj úgy tálalni a tevékenységüket, ami a szakma mellett a mezei felhasználók számára is kívánatossá és befogadhatóvá teszi a szolgáltatásukat. Egyúttal pedig edukálja is a közönséget arról, hogy mit is jelent a tudatos IT biztonság. Ehhez a design univerzális nyelve nyújtott segítséget, ugyanis a tudatos tervezés és a branding azok, amik képesek úgy összefogni a kommunikációt, hogy az közvetíteni tudja a szakmai értékeket befogadható formában. Ám ezt sajnos a piac számos szereplője figyelmen kívül hagyja.

A brand architektúra felépítése: a narratíva megtalálása

Valószínűleg mindannyiunkban él egy kép arról, hogy milyenek a tipikus IT-s szakemberek, különösen a hackerek: elsötétített szobában kapucniban ülnek 24/28 órán át zsíros pizzás dobozok között. A valóság azonban általában felülírja ezeket a sztereotípiákat. A Zero-s srácok ugyanis a hackelés mellett tökéletesen tisztában vannak azzal is, hogy milyen fontos egy jól átgondolt és felépített brand stratégia, értik a marketing és az üzleti tervezést, aminek egyik fontos eredménye, hogy még egy olyan niche közegben is, mint az IT, ahol alig lehet szakembert fogni, a csapat folyamatosan bővül tehetségesebbnél tehetségesebb srácokkal, miközben az ügyfelek szinte maguktól esnek be az ajtón.

A bő négy hónapig tartó branding projektet egy komoly és kiterjedt design research metodológiára építettük, ami a kutatás mellett, számos design thinking metódusra és workshopra épült, aminek eredményeként egy átfogó empirikus képet kaptunk arról, hogy mit is jelent a Zero IT Lab, s ami olyan szilárd alapot biztosított amire felépítettük a brand verbális alapját.

A munka során világosan látszott, hogy egy olyan márka van születőben, ami jelentősen eltér a hazai, és sok esetben a világszintű felhozataltól. A Zero ugyanis nem csupán olyan szolgáltatásokat kínál, amelyek célja az adatok biztonságos kezelése, vagy az esetleges sebezhetőségek azonosítása és kivédése, hanem komoly hangsúlyt fektetnek az oktatásra és a folyamatos tanulásra is. Missziójuk nem áll meg ott, hogy elvégzik a feladatot, hanem a digitális világon szeretnének változtatni, így ezen az ösvényen haladva építtettük fel a brand identitását.

Design brief és a logó megtalálása

Érdekes gondolatkísérletnek indult, hogy miért ne lehetne a “jó design” princípiumait az IT security területén is érvényesíteni és valamilyen módon “művészi szintre” emelni a kódolást, mint fogalmat, annak érdekében, hogy az vizuálisan is befogadható legyen. Az első körös ötletek főleg az adat-vizualizációt vesézték ki: különböző lehetőségeket próbáltunk ki, hogy miként lehetne ezt a világot átültetni a brand arculatába. Ám végül ez az irány nem mutatkozott életképesnek, mivel túlságosan elvitte a fókuszt a brand lényegéről: hogy a Zero IT Lab a védhetőségről és a biztonságról szól, nem pedig a jól mutató, de semmit mondó megoldásokról. A fő kérdés mindezek után az volt, hogy miként implementálhatnánk a “védhetőséget” és “biztonságot” úgy, hogy elkerüljük a szektor által használt kliséket, mint a páncélszekrény, lakat, kulcs vagy épp az ujjlenyomat.

Mindehhez friss szemmel kellet újraértelmeznünk a brand narratívát, újrakezdeni a grafikai tervezés folyamatát és a brand eszenciájára fókuszálni: a kódolásra. Így találtuk meg az alábbi a 3 irányt, melyek közül alapos átgondolás után az 1. verzió nyert.

Mélyebbre ásás: az arculati rendszer felépítése

Az arculat kialakításánál a cél az volt, hogy az működőképes legyen a multinacionális vállalati világban és a kkv szektorban egyaránt úgy, hogy közben a szakmának is mutasson valami újat.

A logóról hamar kiderült, hogy modulárisan is működik. Ez a modularitás pedig nem csak a különböző felületeken és hordozókon biztosítja a flexibilis működést, hanem egyfajta tipografikus kódolást is lehetővé tesz. Alap arculati színeknek a feketét és a fehéret választottuk. Ám szükségünk volt még egy kiegészítő színre, amitől valóban élni tud majd a rendszer. A kutatást itt a színpszichológia oldaláról közelítettük meg: főleg olyan árnyalatokat teszteltünk, amik a brand értékeire reflektálnak. Ezt követően sorra vettük azt a színvilágot, amivel az (etikus)hackerek a képernyők előtt ülve nap, mint nap találkoznak. Végül pedig ezek közül választottuk ki a zöld egy árnyalatát.

Ezt követően kezdhettünk neki az arculat kibontásának, amikor is a kezdeti próbálkozások és tesztelések után, élesben is kipróbáltuk, hogy miként áll össze a brand verbális és vizuális része egy komplex rendszerré. Így született meg a brand identitást kísérő image arculat.

A brand utóélete:

Mindenki ismeri azt a mondást, hogy a “jó bornak nem kell cégér”, nos a valóságban pont a jó bornak kell leginkább a cégér. Ugyanis minden vállalkozás egy önálló brand, hiszen a brand definíciója szerint az a kép, ami a fogyasztó fejében kialakul a márkáról - a vizuális és a verbális attribútumok összessége. Épp ezért az, ha energiát fektetünk abba, hogy a szolgáltatásunkat olyan köntösben mutassuk be a célközönségnek, ami egyúttal kifejezi a szolgáltatásunk minőségét is, az egy olyan gesztus ügyfeleink felé, amivel egyrészt mutatjuk saját elköteleződésünket a szakmánk iránt, másrészt pedig kifejezzük a tiszteletet ügyfeleink iránt is, hogy amit adunk nekik, azt igényes kontextusba csomagoljuk be.

Nem véletlen tehát, hogy a Zero IT Lab ennyi energiát és időt fektetett abba, hogy a szakmai tudás mellett, a brandjük is képviselje azt a minőséget, amivel kitűnhet a versenytársak közül. Ám a branding minden cég életében egy szinte soha véget nem érő folyamat, hiszen állandóan alkalmazkodniuk kell a változó piaci körülményekhez, mind termék, mint marketing szinten, ami rendszeresen próbára teszi a márkát - a Zero IT Lab viszont szerencsére elég flexibilis ahhoz, hogy mindig kiállja a próbát.

A végén pedig önfényezésként, de hatalmas büszkeséggel említhetjük meg, hogy a Zero IT Lab az ügyfelek és partnerek elismerése mellett, 2019 őszén szakmai elismerésben is részesült, ugyanis egy BLUE díjjal gazdagodott a Kreatív által szervezett RGB Kreatív Design Awardon, ahol Arculat, Branding - Nagyarculat kategóriában ismerték el a Zero IT Lab brandingjét.

Szerzői megjegyzés:

A Zero IT Lab branding az egyik legizgalmasabb projektünk volt a Robin Design Studio-nál, ami a cyber security téma mellett, a Zero csapatával közös munka során tanultak miatt is igaz. Az együttműködés pedig nem ért véget a brand guide átadásával, hanem azóta is folyamatos munkakapcsolatban állunk és kompetenciánkhoz mérten segítjük a Zero-t szakmai missziójának beteljesítésében.

Kacskovics Attila