BYOD - Így dolgozhat mindenki nyugodtan, saját gépen

2020-05-21


BYOD - vagyis Bring Your Own Device, azaz “Hozd a saját géped!” rendszer. Egyre több cég van, amelyik lehetővé teszi (vagy egyenesen elvárja), hogy az alkalmazottai a saját számítógépükön vagy elektronikai eszközükön dolgozzanak. A változatos gépparknak megvannak az előnyei, de a biztonsági hátrányai is. Lássuk, mi kell ahhoz, hogy egy ilyen környezetben is nyugodtan dolgozhassunk!

Mik a BYOD előnyei?

A saját gépen történő munkavégzést főleg a kreatív iparban szeretik. A módszer terjedésének több oka lehet:

[1.] A feladatoknak nagy a rendszerigényük, a cég nem engedhetné meg a nagy értékű eszköz megvásárlását. Főleg animátorok, 3D grafikusok, motion designerek esetében gyakori, hogy tulajdonképpen a számítógépükkel együtt alkalmazzák őket. 

[2.] Kényelmesebb az egyéni szükségletekre szabott gépet használni. Előfordulhat, hogy a tanácsadónak vagy account managernek reprezentatív gépre van szüksége a munkája során. A szövegíró viszont kreatívabban tud dolgozni az ismerős laptopon.

[3.] Rugalmas a gépállomány. Az új kollégák, szabadúszó partnerek, alkalmi munkatársak is könnyen csatlakozni tudnak a rendszerhez. 

A saját gépes munkahelyen mindenki viszonylag rugalmasan és kényelmesen tud dolgozni, a rendelkezésre álló géppark és források nem szabnak határt a fejlődésnek. Az ilyen rendszer azonban nagy odafigyelést és tudatosságot követel mindenkitől. 

A saját gépen végzett munka kockázatai

Nem véletlen, hogy a nagyobb cégek általában maguk juttatnak eszközöket a munkatársainknak. A gépek megfelelő előkészítése, karbantartása és a szoftverek menedzselése is jóval egyszerűbb, ha nagyjából egységes állomány áll rendelkezésre.

A saját gépek használatakor többféle teljesítményű gép, eltérő operációs rendszerek, nagyon különböző állapotú eszközök munkáját kell összehangolni. Ha a dolgozók a “privát” gépeiket használják, az számos kockázatot rejt magában:

[4.] Kevésbé tudjuk kontrollálni, ki fér hozzá a géphez. Kockázatos lehet, ha egy dühös lakótárs vagy a játszó gyerekek véletlenül törlik a fontos dokumentumokat, esetleg véletlenül publikálnak valamit.

[5.] A gépeket sokat utaztatják és intenzíven használják, így nő a meghibásodás és a lopás veszélye. 

[6.] A privát célra használt eszközökön sokan kevésbé fordítanak figyelmet a biztonságra, nagyobb az esélye, hogy valamilyen támadás éri a rendszert. 

A

Hogyan tehető biztonságossá egy sajátgépes rendszer?

Röviden: képzéssel és fegyelemmel. Azért, hogy a saját eszközös munka biztonságos legyen, maguk a felhasználók tehetnek a legtöbbet. Ahhoz, hogy a hálózatunk biztonságban legyen, első sorban őket kell segíteni abban, hogy elsajátítsák azokat az alapvető ismereteket, amelyekkel megvédhetik magukat. 

Ehhez fontos, hogy beszéljünk:

[7.] az erős jelszavak jelentőségéről. Kérjünk mindenkit, hogy váltson gyakran jelszót és ne tároltassa el automatikusan a belépési kódokat! 

[8.] a leggyakoribb adathalász módszerekről. Legyünk biztosak benne, hogy a kollégák tudják, mi az a phising, és tisztában vannak vele, hol és mikor adjanak meg céges adatokat!

[9.] a biztonságos üzenetváltásról és file továbbításról. Érdemes kialakítani egy céges protokollt és a dokumentumok, képek, óriásfile-ok továbbításához is megfelelően zárt, titkosított rendszert használni. 

[10.] a vírusirtókról. Sajnos ezek gyakran nagyobb kárt csinálnak, mint hasznot. Adjunk tanácsot a megfelelő védelemre, egyúttal ellenőrizzük, kinek mi fut már eleve a gépén!

Ha lehet, tegyük kötelező a lemez titkosítását a saját gépeken is! Ez nagyon sokat segít akkor, ha a gép elveszik, esetleg ellopják azt. A gépen célszerű csak azokat a file-okat tárolni, amelyek az adott munkához feltétlenül szükségesek. A külső adattárolók, például  a hordozható merevlemezek jó megoldást jelenthetnek. Az is segít, ha az adatokat egy megbízható felhőtárhelyen vagy szerveren tesszük elérhetővé.

Ha mindenki a saját gépén dolgozik, keressünk olyan megoldásokat, amellyel minden felhasználónak egyenként tudjuk meghatározni a jogköreit! Ez lehetővé teszi, hogy csak a feltétlenül szükséges adatokat kelljen megosztanunk, vagyis mindenki csak azt láthassa, amire a munkájához elengedhetetlenül szüksége van. 

Érdemes-e BYOD formában dolgozni?

Megfelelő technikai felkészültségű csapat esetén a BYOD nem ördögtől való megoldás A segítségével mindenki olyan gépet használhat, amely kényelmes a számára. Az eszközök beszerzése sem a cég vagy projekt büdzséjét terheli.

A BYOD jó megoldás azoknak is, akik csak ideiglenesen dolgoznak együtt. A szabadúszó csoportok, alkalmi projektre szerveződött munkatársak esetén nem feltétlenül van lehetőség arra, hogy mindenki céges eszközt kapjon. A megfelelő szabályok betartásával azonban így is eredményes és biztonságos az együttműködés.

Magasabb fokú védelemre, korlátozásokra akkor van szükség, ha nagyobb, lazább, változatos tudású csapat dolgozik együtt. Ilyenkor nem mindenkinek vannak megfelelő ismeretei a veszélyek elhárítására. 

Alkalmi projekt? Erőforrás Igényes munka? Szabadúszók a csapatban? Szívesen segítünk a legmegbízhatóbb informatikai megoldás megtalálásában!